(untitled) (Belügyi Szemle, 2021)
A koronavírus-járvány kapcsán a büntetés-végrehajtási szervezetnek új, eddig nem ismert intézkedéseket kellett bevezetnie, amelyek jelentős hatással voltak és vannak a személyi állomány napi munkavégzésére. A Kormány által hozott intézkedések adaptálásához, azoknak a büntetés-végrehajtásra vonatkozó lekövetéséhez modellezni kellett az egyes szaktevékenységek végrehajtása során felmerülő járványügyi kockázatokat. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán felálló és folyamatosan működő Operatív Törzs számos intézkedést hozott, amelyek biztosították az eredményes védekezéshez szükséges keretrendszert. A járvány első hulláma alatt a vírus nem tört be a büntetés-végrehajtási intézetek falain belülre, a továbbiakban pedig a civil élethez képest kedvezőbb fertőződési, illetve halálozási arányokat mutatnak a fogvatartotti statisztikák. Jelen tanulmány a védekezés stratégiáját és a központi irányítás módját mutatja be, valamint betekintést enged a meghozott döntések hátterébe.