(untitled) (Belügyi Szemle, 2021)
A közszolgálati vezetőkkel szembeni elvárások és mindennapi kihívásaik kimagaslóan komplexek. A vezetői pálya során számos olyan megpróbáltatás merül fel, melyre nem lehet sztenderd válaszokat adni. Az egyéni problémák egyéni megoldásokat igényelnek. Helytállásuk megerősítését a 21. századi elvárásokhoz igazodó, innovatív képzési formák képesek megfelelően támogatni. A vezetők számára elengedhetetlen magas szintű önismeret, vezetői tudatosság és önreflexiós készség a coaching szemléletű képzéssel hatékonyan fejleszthető. Ez biztosítja az új ismeretek és viselkedésminták mindennapi munkába való beépülését, az önreflexiót, a vezetői tudatosság növelését. Coachinggal a kompetenciák készségszintű elsajátítása és elmélyítése jóval eredményesebb bármely más tanulási formánál. Kutatások szerint a coaching, a vezetői leterheltséget figyelembe vevő, személyre szabott, időben és térben rugalmas, magas hatékonyságú kompetenciafejlesztő módszer. A coaching módszert a nemzetközi közszolgálati képzési gyakorlat döntő többségében rendszeresen alkalmazza, nem úgy a hazai közszolgálat. Mind a közigazgatásban, mind pedig a rendvédelemben egyaránt működik továbbképzési rendszer, mely a szakmai felkészültségen túl a kompetenciafejlesztésre is egyre nagyobb figyelmet fordít. A közszolgálati továbbképzési rendszer célja az állomány önkéntes tanulásának ösztönzése, motivációjuk felébresztése, a statikus ismeretek közvetítése helyett a szemléletformálás, az értékorientáció, a soft skillek (puha faktorok) önfejlesztése. A hagyományos előadóközpontú képzési formák helyett az utóbbi években elterjedtté vált a tréning és az e-learning módszer használata. Mindkét hivatásrend esetében rövid, egy–három napos és e-learning kurzusok elvégzésére van lehetőség, melynek képzési palettája és módszertana folyamatos fejlesztés alatt áll. Ugyanakkor több olyan haladó szellemű képzési módszer (mint a coaching) bevezetése csak szórványosan kezdődött meg. Ezek integrálásával, rendszerszintű fejlesztésével a köszolgálati szervezetben dolgozó vezetők teljesítménye, ezen keresztül pedig a szervezeti teljesítmény, jelentős mértékben növelhető lenne. Tanulmányunk röviden bemutatja a rendvédelmi és közigazgatási vezetőképzés rendszerét, eredményeit, vizsgálja a coaching szemléletű vezetőképzés megjelenésének nemzetközi és hazai gyakorlatát, valamint a benne rejlő, jelenleg még rengeteg kiaknázatlan potenciált.