(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
A COVID-19 járvány családon belüli erőszakra gyakorolt hatásával kapcsolatos nemzetközi kutatási eredményekkel összhangban Magyarországon is jelentős emelkedés volt tapasztalható a regisztrált bűncselekmények számában. Tanulmányunk célja a pandémia első hulláma (2020 március – június) idejére vonatkozóan beszerzett releváns adatok ismertetése, a hazai jogszabályi háttér áttekintése, a járványügyi korlátozások és a családon belüli erőszak növekedése közötti kapcsolatban szerepet játszó legfontosabb pszichológiai tényezők összefoglalása, valamint a vészhelyzet okozta szélsőséges nehézségek kezelésével kapcsolatos problémák bemutatása. A kutatás a szakirodalom és a vizsgált jelenségre vonatkozóan beszerzett statisztikai adatok elemzésén alapul. Mind a nemzetközi, mind a hazai adatok alátámasztják azt a következtetést, hogy a pandémiás helyzet és a vele együtt járó korlátozások szükségszerűen a családon belüli erőszak gyakoriságának növekedéséhez és súlyosságának fokozódásához vezetnek. További kutatások szükségesek az új helyzet kihívásaihoz való alkalmazkodást elősegítő specifikus eszközök és módszerek kimunkálásához.