(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
A tanulmány a Képviselőházi Őrség létrehozását, történetét és szerepét mutatja be. A Képviselőház a dualizmus korában a politikai csatározások egyik legfontosabb színtere volt, amelyet jól szemléltet az a tény, hogy a korabeli publicisták általában csak „arénaként” utaltak rá. A tanulmány részletesen, mint egy „történelmi dokumentumfilm” mutatja be a Képviselőházi Őrség történetét, és vezeti végig az olvasót a vizsgált időszak teljes spektrumán, a dualizmustól napjainkig. A Képviselőházi Őrség 1913-ban kezdte meg működését. Működésének első éveit nemcsak a nemzetközi események, hanem a fokozódó belpolitikai konfliktusok is befolyásolták. A nehézségek ellenére az Őrség néhány év alatt a korabeli rendfenntartás egyik legfontosabb elemévé vált. Ezt pontosan jelzi az a tény, hogy történelmi hagyományait az ezredforduló utáni rendészet is felhasználta. A tanulmány fő célkitűzése mellett a szerzők célja az Országgyűlési Őrség bemutatása, amelynek feladata a Képviselőházi Őrség történelmi hagyományainak folytatása a jelenlegi politikai és közigazgatási környezetben.