(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A tanulmány a 71 halálos áldozattal járó, a sajtó által „halálfurgon” ügyként emlegetett tragédiával foglalkozik. Az eset nagy médiavisszhangot kapott, számtalan cikkben foglalkozott a nyomozással a magyar és a külföldi sajtó is. Azt, hogy a rendőrség milyen nyomozati cselekményeket folytatott, milyen eredményre jutott a büntetőeljárás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) állományában dolgozó kolléga által készített diplomamunka anyagán keresztül mutatom be.Módszertan: A tanulmány leíró jellegű elméleti kutatás.Megállapítások: A tanulmány olyan érdekes bűnesetet dolgoz fel, amely ismételten rávilágít a szervezett bűnözés kérdéskörére, a gátlástalan és embertelen bánásmódra, amelyekkel az embercsempész csoportok, milliós haszonra szert téve, szinte háborút folytatnak a határon szolgálatot teljesítő rendvédelmi erőkkel a profitért, nem törődve az emberi méltósággal és az élethez való joggal.Érték: Az eset feldolgozása szélesebb közvélemény körében is érdeklődésre tarthat számot, de az olvasók, a kutatók és a hallgatók is profitálhatnak a feldolgozásából.