(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A tanulmány a rendészeti felsőoktatásban, az államtudományi képzési terület részeként egy évtizede létesített migrációs (idegenrendészeti és menekültügyi) igazgatásért felelős képzés akkreditálását és fejlesztését kívánja bemutatni. Olyan fejlődési ívet kíván felvázolni ez az írás, amelyben jól látható, hogyan indult el a migrációs rendészeti felsőoktatás, és alakult át később rendőrtiszti képzéssé.Módszertan: A tanulmány leírja és bemutatja azokat a szempontokat, amelyek révén a már működő rendészeti alapképzési szakokon létrejött a migrációval összefüggő hatósági jogalkalmazási tevékenységre felkészítő civil, valamint később rendőri alapképzettséget biztosító szakirányok.Megállapítások: A tanulmány bizonyítani kívánja, hogy a migrációs igazgatásra felkészítés szerves része a rendészeti felsőoktatásnak, valamint, hogy e képzés fejlesztése ugyanolyan kötelezettsége és érdeke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának, mint bármely más, hagyományos rendőri feladatra történő felkészítés esetében.Érték: Az írás tudományos és szakmai értéke, hogy forrásul szolgáljon az olvasó számára a rendészeti felsőoktatás egyes szegmenseinek megértéséhez, különösen azokhoz, amelyek feladata a migrációval és a külföldiekkel összefüggő hatósági jogalkalmazási tevékenységekre történő felkészítés.