(untitled) (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A tanulmány elkészítésének célja értékelni a katasztrófavédelmi felsőoktatási képzés kialakításának és fejlesztésének főbb eredményeit és tapasztalatait, s ennek alapján meghatározni a jövőbeni oktatásfejlesztési intézkedések célját és tartalmát.Módszertan: A tanulmány keretében elkészített hatásvizsgálat bemutatja a katasztrófavédelmi felsőoktatási képzések szervezeti fejlődéstörténetét, a képzések jelenlegi helyzetét, szakmai és tudományos megalapozottságát, továbbá strukturált javaslatokat tesz a lehetséges képzésfejlesztésekre.Megállapítások: Az egységes katasztrófavédelmi rendszer megteremtésével párhuzamosan folyt a felsőfokú katasztrófavédelmi képzés kialakítása és fejlesztése. A jogelődszervezetek bázisán 2012-től működő Katasztrófavédelmi Intézet végzi – az egyetemi stratégiák és a megrendelői igények mentén – a katasztrófavédelemben részt vevő szervezetek szakembereinek felsőoktatási képzését. A rendvédelmi felsőoktatás keretében kialakított képzési portfólió lehetőséget biztosít a katasztrófavédelem alap- és mesterképzésének, szakirányú továbbképzéseinek a katasztrófavédelem jogi szabályozási, szakmai, műszaki és tudományos fejlődésnek megfelelő korszerűsítésére.Érték: A tanulmány keretében feldolgozott katasztrófavédelmi felsőoktatási szervezet- és intézményfejlesztési tapasztalat megfelelő alapot biztosít a képzés megrendelői és hallgatói igényeknek megfelelő magas szintű biztosításához.