(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: Rendkívül ritka esetet mutatunk be a cikkünkben. Egy transznemű serdülő deluzív (téveszmés) terhesség és kortárs kapcsolati konfliktusok miatt került a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztályára 2021 szeptemberében. A 17 éves gyermek meg volt győződve arról, hogy ikrekkel terhes, pedig fiúnak született. A tanulmányban felvázoljuk az eset pszichopatológiai és kriminológiai vonatkozásait.Módszertan: A pszichodiagnosztikai hátteret a hagyományos magyar protokoll alapján állítottuk fel. Ez projektív tesztekből állt. A kriminológiai jellemzőket a legfrissebb nemzetközi szakirodalmak elemzésével tártuk fel. Mindkét aspektusban felhasználtuk a saját klinikai és áldozatvédelmi tapasztalatunkat.Megállapítások: Az esetismertetés során pszichopatológai tüneteket és kriminológiai mutatókat azonosítottunk. Arra jutottunk, hogy az esettanulmányban szereplő serdülő pszichológiai és kriminológiai fejlődési vonalai számos pontban metszik egymást, és e problémák a gyermek áldozattá válásának mentén bontakoztak ki.Érték: Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a gyermekek szexuális kizsákmányolása rendszerszintű probléma. Nemcsak a társadalom kohézióját veszélyezteti, hanem káros a gondozói intézményrendszer és az igazságszolgáltatás hatékonyságára. Cikkünk végén felvázoltunk egy hipotézist, amely szerint a transzgender erőszak közvetett okai a szexuális kizsákmányolásban és a zárt intézeti elhelyezés immanens ártalmaiban is keresendők.