(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: 2021-ben jelent meg az „Addiktológiai problémák Magyarországon. Helyzetkép a lakossági kutatások tükrében” című tudományos mű első kötete. A kiadvány ismertetésének célja a legújabb, országosan reprezentatív hazai kutatások eredményeinek bemutatása, amely megbízható képet ad Magyarország felnőtt lakosságának legális és illegális droghasználatáról.Módszertan: A könyvismertetés a tartalomelemzés módszertanán és az eredmények szubjektív értékelésén alapszik. A recenzió a bemutatott kötet szerkezeti struktúráját követve, de a különböző pszichoaktív szerek jogi megítélése szerint csoportosítva mutatja be a legfontosabb eredményeket.Megállapítások: A könyv részletesen bemutatja a magyar felnőtt lakosság droghasználatának legfontosabb jellemzőit. A szerzők továbbá nemcsak a jelen eredményeit ismertetik, hanem bemutatják az elmúlt két évtized tendenciáit is.Érték: Ezek az adatok egyrészt nélkülözhetetlenek a hatékony prevenciós és kezelési stratégia megalkotásában, másfelől a szerhasználat jogi és rendészeti természetű konzekvenciái okán kiemelt érdeklődésre tarthatnak számot a jog és rendészettudomány kutatói és e területek szakemberei részéről.