(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
AbsztraktCél: A hálózatok értelmezhetők a vállalati folyamatok kontextusában, melyek a vállalati „gépi” és a humán erőforrásokon keresztül valósulnak meg. A humán tőke nemzetgazdasági szinten alapvető szerepet játszik. Az emberi tényező a szervezeti működés valamennyi szintjén megjelenik. A folyamatlépések és a kontrolltevékenységek végrehajtásához is kapcsolódik emberi tényező. Meghatározó kérdés, hogy a biztonságos szervezeti működés az emberi tényező oldaláról hogyan biztosítható a folyamatosan változó üzleti környezetben, illetve nem várt események (lásd pandémia) esetén. A kutatás célja bemutatni, hogy a vállalati folyamatok hálózatkutatási aspektusból értelmezhetők; feltárni a hálózatok szerepét a vállalati folyamatokban, ismertetni az emberi tényezőhöz kapcsolódó kockázatokat a vállalati folyamatokban, és értelmezni a vállalati folyamatokban rejlő kockázatok és azok működésének biztonságát segítő kontrollok közötti összefüggéseket.Módszertan: A publikáció a vállalati belső kontrollrendszer kontextusában hálózatkutatási eszközökkel vizsgálja az emberi tényező vállalati biztonságban betöltött szerepét. A publikáció a bevételi folyamat kontrollhálózatát esettanulmány jelleggel elemzi és tárja fel a folyamathoz rendelt kontrollokat, a kapcsolódó emberi tényezőt, valamint emberi kockázatokat.Megállapítások: A vállalati folyamatokba épített kontrollok hálózatán keresztül a vállalat a kockázati tűréshatárának megfelelő biztonsági szintet tud megvalósítani, mely biztonság értéket jelent, és az a hosszú távú sikeres működéshez nélkülözhetetlen. A rendszerek biztonsági hálója az emberi tényező kockázatainak egyidejű kezelésével lesz kellőképp erős. Szükséges, hogy a vállalati biztonsági kultúra, a vezetői szinteken munkavállalók felé közvetített értékrendés a kontrolltudatos szemlélet képes legyen a kontrollkörnyezet és vállalati integritás erősítésére.Érték: A mai agilis üzleti környezethez való adaptációhoz szorosan kapcsolódik a hálózatos szervezeti felépítés felé történő elmozdulás és a vállalati folyamatok folyamatcentrikus átrendezése. A vállalati folyamatok folyamatcentrikus szemlélete és kezelése révén folyamatláncok jelennek meg, amelyek alkotó folyamatok hálózataként értelmezhetők. A folyamatokhoz kontroll és ellenőrzési tevékenységeket kell rendelni, melyek sikeres megvalósulása a kívánt biztonsági szint elérését segítik. A biztonságos szervezeti működés értéket jelent. A folyamatokban részt vevő emberi tényező változó arányban mindig jelen lesz, ezért szükséges az emberi tényezőhöz kapcsolódó kockázatok azonosítása és kezelése.