(untitled) (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A kétrészes tanulmány második fele bemutatja a daktiloszkópiai nyomkutatási módszerek közül a vegyi nyomkutatás eszközeit és eljárásait, azok csoportosítását, rövid történetét, fejlődésének tendenciáit.Módszertan: A dolgozat az utóbbi évtizedben megjelent legjelentősebb külföldi szakkönyvek, illetve több tucat szakcikk feldolgozásával azok szintézisét végzi el. Megjelennek benne a szerző korábban publikált saját kutatási eredményei is.Megállapítások: Az úgynevezett vegyi nyomkutató módszerek mind a mai napig töretlenül fejlődnek. Az aminosav-reagensek az ötvenes évek óta fejlődnek, néhány vegyszer nem állta ki az idők próbáját, néhány pedig a mai napig széles körben alkalmazásra kerül. Az ezüstnitrát eredeti formájában meghaladottá vált, de a belőle kifejlődött PD elterjedt, az abból kifejlődött MMD és SMD módszerek pedig ígéretesek. Az elektrokémiai módszerek többsége egyelőre csak kísérleti stádiumban van.Érték: A hazai szakirodalomban ilyen alapos áttekintés régóta nem született a témában.