(untitled) (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: Jelen tanulmány célja, hogy rávilágítson a mesterséges intelligencia (MI) bűnüldözésben való felhasználásának fontosságára a súlyos szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben, miközben az európai bűnüldöző szervek közötti együttműködés és tudásmegosztás révén biztosítja az MI-eszközök felelős és elszámoltatható használatát. Módszertan: A tanulmány leíró módszertan alkalmazásával mutatja be azt a fejlesztési és együttműködési folyamatot, amely révén az Innovációs Központ az Europol és tagországai innovációs fejlődéséhez és tudásmegosztásához járul hozzá. Megállapítások: A nyomozati adatok növekvő mennyisége és sebessége miatt a mesterséges intelligencia ígéretes megoldásként jelenik meg a bűnüldöző szervek számára a nagy és összetett adatkészletek feldolgozásának és elemzésének kezelésében. Az Europol élen jár az MI- eszközök kifejlesztésében és ezek tagállamokkal való megosztásában, biztosítva azok felelősségteljes és elszámoltatható használatát. A mesterséges intelligencia (MI) integrálása a bűnüldöző szervek nyomozásába jelentősen növeli a bűnüldözés hatékonyságát és eredményességét, különösen a nagy és összetett adatkészletek feldolgozása és elemzése terén. Érték: A tanulmány kiemeli a bűnüldöző szervek közötti együttműködés és tudásmegosztás fontosságát, hogy lépést tartsanak a mesterséges intelligencia fejlődésével, és megakadályozzák az e technológiákkal való visszaélést.