(untitled) (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A tanulmány elkészítésének célja az emberi tényezők és kognitív folyamatok szerepének és jelentőségének feltárása a térfigyelő rendszerek operátori tevékenységében. Módszertan: A szerzők különböző kutatási tanulmányokból és szabványokból merített észrevételekkel tárgyalják a hatékony videómegfigyeléshez kapcsolódó fontos emberi tényezőket, valamint a hatékony munkavégzéshez szükséges környezeti feltételeket. Megállapítások: Az operátori tevékenység minőségét erőteljesen befolyásolják az operátor érzékelési, észlelési és figyelmi képességei. A térfigyelő rendszerek hatékony működtetése nagymértékben függ az operátorok intuíciójától, szakértelmétől és a megfelelő munkakörnyezettől. Érték: A tanulmány hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük a térfigyelő rendszerek emberi tényezőinek szerepét, és olyan irányelveket, ajánlásokat fogalmazhatunk meg, amelyek javíthatják a rendszerek operátori tevékenységének hatékonyságát.