(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A traumatikus életesemények komoly pszichés diszfunkciókat eredményeznek az áldozatoknál, amelyek sokszor egész életen át tartó, állandósult személyiségvesztésként rögzülhetnek. Különösen igaz ez a szexuális erőszak áldozataira. Az abúzus, az átélt traumatikus életesemény emléke rögzül az áldozatokban, és nagyon gyakran inadekvát megküzdési mechanizmussal igyekeznek túltenni magukat az átélt borzalmakon. Ugyanakkor ezek az események komoly mentális zavarokat, személyiségváltozásokat eredményeznek náluk, amelyekre a nyomozó hatóságnak és az egészségügyi szakembereknek egyaránt fel kell készülnie. Jelen tanulmány célja ezen pszichotraumatológiai jelenségek áttekintése és összefoglalása annak érdekében, hogy a szexuális erőszak áldozatairól többet tudjunk, amely tudás jól jön a velük való munka során. Módszertan: A szerző szakirodalmi áttekintés és esetismertetés útján bemutatja a főbb, traumatikus életesemény hatására kialakuló mentális zavarokat. Megállapítások: A szexuális erőszak komoly trauma. Nemcsak fizikai, hanem pszichés is. Ennek megfelelően, körültekintően kell bánnunk a traumát átélt személyekkel, ehhez azonban ismernünk kell azokat a pszichodinamikai változásokat, amelyek megjelennek az áldozatok mindennapi életvitelében. Érték: Sok szó esik a szexuális erőszak elkövetőiről, ugyanakkor az áldozatokról nem elég. Jelen tanulmánnyal ahhoz próbál hozzájárulni a szerző, hogy az áldozatok pszichés dinamikáját is megismerjük, és igyekszik olyan megfogalmazásokat tenni, amelyek felhasználhatók az egyes nyomozati cselekmények végrehajtása során.