(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány bemutatja a kutyák rendészeti–kriminalisztikai alkalmazásának kezdeteit Magyarországon, amely az Osztrák–Magyar Monarchiában elsősorban csendőrségi és rendőrségi tisztviselők magán érdeklődéséből fejlődött ki. Módszertan: Jelen tanulmány a témával kapcsolatos szakirodalom, korabeli híradások, elemzése alapján, elsődlegesen a rendészettörténeti kutatások módszertani eszközeivel készült. Megállapítások: A magyar csendőrök és rendőrök az országban több helyen, eleinte egymástól teljesen függetlenül, német és osztrák minták alapján kezdtek a kutyák rendészeti és kriminalisztikai lehetőségeivel foglalkozni, amely közvetlenül az első világháború előtt már az intézményesítés előtt állt, és azt csak az első világháború akadályozta meg. Érték: Az Osztrák–Magyar Monarchia rendészeti–kriminalisztikai tevékenységével kapcsolatos kutatások és megállapítások száma elenyésző, ezért minden, a témával kapcsolatos információ gazdagítja a korszakról alkotott ismereteinket. A cikk további értéke az újszerűségét jelenti, melyben egy vezető ügyész szempontjából ismerjük meg a szakterület sajátosságát.