(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: Jelen tanulmány célja rámutatni azokra a kapcsolatokra és kapcsolódási pontokra, amelyek a szexuális motiváció és a sorozatjellegű bűnelkövetés között azonosíthatók. A szexuális motiváció spektrumszemléletű megközelítése szerint lehet normatív, abnormatív és patológiás, amely eltérő viselkedéses manifesztációkban ölt testet. Ugyanez a spektrumszemlélet érhető tetten a patológiás parafíliás zavarok értelmezési keretrendszerében is, differenciálva az enyhe, a közepes és a súlyos parafíliás tendenciákat. A szexuális motiváció számos esetben volt elkövetést befolyásoló és elkövetésre ösztönző viselkedés, amely azonban nem általánosítható. Ugyanakkor az is tapasztalható, hogy az ilyen típusú elkövetők jellemzően sorozat-bűnelkövetők, vagyis rendszerint több mint egy alkalommal követnek el személy elleni bűncselekményeket. A szerző célja rámutatni arra is, hogy ezek a sorozatelkövetők milyen fejlődési útvonalat járnak be, mire az ilyen típusú erőszakos bűncselekmény elkövetése megvalósul. Módszertan: A szerző szakirodalmi áttekintés és esetismertetés útján szándékozik bemutatni a szexuális motiváció általános rendszerét és annak hatását a személy elleni erőszakos bűncselekmények elkövetése vonatkozásában. Megállapítások: A szexuális motiváció kérdésének vizsgálata sokkal relevánsabb az erőszakos bűnelkövetésben, mint azt elsőre gondolnánk. Ugyanakkor azt is ki kell emelni, hogy a szexuális aspektus jelenléte sok esetben enged bennünket következtetni más, további mentális zavarra vagy maladaptív sémára, amely szintén jellemző az elkövető személyiségszerkezetére. Az is kiemelendő, hogy a szexuális deviancia önmagában nem predesztinál bűnelkövetésre; ennek vizsgálata mindenképpen multidiszciplináris megközelítést követel. Érték: Hazai és nemzetközi eseteken keresztül bemutatásra kerül, hogy a szexuális motiváció, azon belül is a deviáns és patológiás szexuális viselkedés miként kapcsolódik az erőszakos sorozat-bűncselekmények elkövetéséhez. A jelenség feltárása ugyan csak a főbb csomópontokat foglalja össze, de megalapozza azokat a további empirikus kutatásokat, amelyek a témakör szempontjából relevánsak lehetnek.