(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: Jelen tanulmány célja, hogy az általános ajánlásokon túlmutató javaslatokat fogalmazzon meg a szexuális bűnelkövetők kihallgatására vonatkozóan. Módszertan: A témakör vizsgálata a hazai és nemzetközi szakirodalom feldolgozásával történt, mely a kihallgatásokkal kapcsolatos általános, illetve speciálisan a szexuális bűnelkövetők kihallgatásával kapcsolatos kutatási eredményekre, valamint ezen deliktumtípus elkövetőinek általános és speciális jellemzőire, a szexuális bűnelkövetők típusaira terjed ki. A szakirodalom-kutatás a témakör profilelemzési kapcsolódási pontjainak nemzetközi ismeretetésével zárul. Megállapítások: A szakirodalom áttekintése alapján a szexuális bűnelkövetők kihallgatását az áldozathoz, elkövetőkhöz és az eljárás lefolytatásához kapcsolódó tényezők is befolyásolhatják. Az eredmények, rávetítve a profilelemzési eljárásokra, azt mutatják, hogy lehetséges és szükséges, hogy a kihallgatásokra vonatkozó kutatások deliktumtípusonként elkülönüljenek, így a szexuális bűnelkövetők kihallgatása is külön kutatási részterületet képez. Az általános tudományos eredményekre alapozott megállapítások azonban nem lesznek elegendőek egy sikeres kihallgatás lefolytatásához, ugyanis azt nagyban befolyásolja az a számos szituatív és pszichés tényező által determinált, egyéni és minden esetben egyedi helyzet, amelyben a kihallgatás történik. Érték: A kriminalisztikai szakemberek, illetve a nyomozó hatóság tagjai között egyetértés mutatkozik abban, hogy a vallomás kiemelten fontos bizonyítási eszköz. A kihallgatás tehát meghatározó a büntetőeljárásokban. A profilozók és viselkedéselemző szakemberek már régóta (a profilalkotási tevékenység kialakulása óta) foglalkoznak a kihallgatástaktikai tanácsok megfogalmazásával is, azonban a kutatók csak az elmúlt két évtizedben kezdték el empirikus módszerekkel vizsgálni a kihallgatásokat, az abban részt vevő alanyokat, az alanyok közötti dinamikát, illetve a beismerő vallomást és hamis beismerő vallomást eredményező helyzeteket. Jelen tanulmány abban nyújt hathatós segítséget, hogy egyrészről körvonalazza azokat a kutatási célokat, melyek hazai adatokon való elvégzése és az eredményeik gyakorlati adaptálása hozzájárulhat a büntetőeljárások sikerességéhez, másrészről támogatja a szexuális bűnelkövetők kihallgatását végző nyomozók szakmai munkáját.