(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
A tanulmány célja a rendészeti képzési szükségletek elemzésének (Training Needs Analysis – TNA) módszertani és gyakorlati megközelítéseinek vizsgálata, különös tekintettel az Európai Unió Rendészeti Képzési Ügynöksége (CEPOL) által kidolgozott modellre. A kutatás célja továbbá annak feltárása, hogy a CEPOL megközelítése mennyiben tér el más dokumentált gyakorlatoktól szerkezet, stratégiai előrelátás és koherencia szempontjából. Módszertan: A tanulmány 406 tudományos és intézményi publikáció szisztematikus áttekintésén alapul, amelyek 1966 és 2025 között jelentek meg. Az elemzés kvantitatív és kvalitatív módszereket ötvöz a TNA általános megközelítéseinek, ágazatspecifikus alkalmazásainak és a jövőbeli képzési igények előrejelzésében betöltött szerepének feltérképezésére. Kiemelt figyelmet kap a CEPOL kétszintű modellje, amely az EU stratégiai képzési szükségletfelmérését (EU-STNA) és az operatív képzési szükségletelemzést (OTNA) foglalja magában. Megállapítások: A vizsgálat globális szinten a kompetenciaalapú és adatvezérelt TNA-gyakorlatok térnyerését mutatja ki, különös hangsúllyal a digitális készségek és a mesterséges intelligencia területén. A CEPOL modellje érett, több szereplőt bevonó keretrendszerként jelenik meg, amely hatékonyan fordítja le az uniós biztonsági prioritásokat gyakorlati képzési tevékenységekké. Az elemzés ugyanakkor rávilágít a képzések elérésében és hosszú távú hatásuk mérésében fennálló kihívásokra is. Érték: A tanulmány naprakész és átfogó képet nyújt a nemzetközi TNA-gyakorlatokról, és a CEPOL módszertanát a strukturált és előrelátó rendészeti képzés referenciamodelljeként pozícionálja. Hozzájárul a szakirodalomhoz azáltal, hogy feltérképezi a kibontakozó tendenciákat, és szakpolitikai szempontból releváns meglátásokat kínál az uniós rendészeti szakemberek szakmai fejlődési stratégiáihoz.