(untitled) (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A generatív mesterséges intelligencia alkalmazási lehetőségeinek vizsgálata kriminalisztikai nézőpontból. A tanulmány arra keres választ, hogy miképpen formálhatja át az AI a nyomozások hatékonyságát. Módszertan: A kutatás kísérleti jellegű módszertanra építkezik, az esettanulmányok és az AI-val folytatott kommunikációs példák elemzésén keresztül. A szerző gyakorlati próbákat hajt végre különböző AI platformokon (Claude.ai, ChatGPT), hogy bemutassa az AI alkalmazásának lehetőségeit a kriminalisztikai munkában. Megállapítások: A tanulmány empirikus példákon keresztül mutatja be, hogy az AI képes nyomozási tervek és kihallgatási kérdések generálására, következésképp támogatni tudja a munkavégzés és a kommunikáció hatékonyságát. A mesterséges intelligenciának nem kell, hogy helyettesítse az embert, hanem annak a segítése és támogatása a feladata, új értéket kell teremtenie a nyomozati munkában. Érték: A tanulmány az ember és AI együttműködését, kollektív bölcsességét mutatja be, kiemelve a kreativitás és a kritikai gondolkodás fontosságát. Továbbá a kriminalisztika nézőpontból bemutat egy olyan innovatív technológiát (a mesterséges intelligenciát), amely nem az embert váltja ki, hanem annak munkáját egészíti ki, ezáltal növelve a nyomozati munka hatékonyságát és minőségét.