(untitled) (Belügyi Szemle, 2011)
A szerző rámutat arra, hogy a hivatalos bűnügyi statisztikák nem indokolják szigorúbb büntetőpolitika vagy hosszabb szabadságvesztés alkalmazását. Az összehasonlító kutatások bizonyítják, hogy a börtönnépesség alakulása inkább a nemzeti hagyományoktól és politikai döntésektől függ, mintsem a tényleges bűnözési statisztikáktól. Az utóbbi időszak jogalkotási változásainak következtében a börtönök túlzsúfolttá váltak, ami esetenként embertelen körülményekhez vezetett. Mindez annak is a következménye, hogy a vádlottak rendkívül hosszú időt töltenek előzetes letartóztatásban. Ez nincs teljes összhangban az Emberi Jogok Európai Bíróságának követelményeivel, mivel az előzetes letartóztatás bírói felülvizsgálata jelentősen akadályozott: a nyomozási bírók nem rendelkeznek hatáskörrel a vádemelés és a védelem által előterjesztett bizonyítékok érdemi vizsgálatára. Ennek következtében az ügyészi indítványokat az előzetes letartóztatás elrendelésére az esetek 95%-ában jóváhagyják. A szerző azt is megállapítja, hogy a 2006-os, nagy sajtó- és politikai visszhangot kiváltó erőszakos zavargásokkal kapcsolatos bírósági döntések a statisztikák szerint vagy teljes mértékben megfeleltek az általános gyakorlatnak, vagy a vádlottak számára kedvezőbbek voltak.