(untitled) (Belügyi Szemle, 2019)
Az adatgyűjtés és az adatelemzés módszerei hatalmas fejlődésen mentek keresztül. A bűnözéskontroll, azon belül is a büntető igazságszolgáltatás területén ez a különböző kockázatértékelő szoftverek formájában jelent meg. E megoldásokat egységesen automatizált igazságszolgáltatásként definiálhatjuk, amelynek célja a vádlott visszaesési kockázatának számszerűsítése, és ez alapján a büntetéskiszabás hatékonyságának növelése. Manapság a rendőrség és a büntetés-végrehajtás is használ ilyen jellegű algoritmusokat, azonban a büntető igazságszolgáltatás területén ez újdonságként jelent meg. Ennek lehetőségeit és dilemmáit mutatja be a szerző.