(untitled) (Belügyi Szemle, 2019)
Az esettanulmány a cseh és a máltai rendőrségek szervezeti és képzési jellemzőiről, valamint a bemeneti követelményekről bemutatásáról szól. A felvázolt hipotézis szerint a bemeneti követelmények, függetlenül a szervezeti és a képzési jellemzőktől, összességében hasonlóságot mutatnak az itthon alkalmazott struktúrával, illetve ezek a kritériumok, nagyobb létszám biztosítása érdekében (szabályozott keretek között) módosulnak. A tanulmány elkészítése a rendelkezésre álló szakirodalom vizsgálatával, valamint angol nyelvű interjúk felvételével készült. A tanulmány a fenti tulajdonságok leírásával a hipotézisben foglaltakat elemzi, és a rendszerek egy-egy ismérvét hasonlítja össze. A kutatás megállapította, hogy a szervezetek sajátosságaitól függetlenül, a bemeneti követelmények alapvetően hasonló filozófia szerint épülnek fel, valamint az erős létszámigények kihatással vannak az aktuális kritériumrendszer felépítésére és működtetésére.