(untitled) (Belügyi Szemle, 2019)
A globalista világrend (Giddens, 1990, 64.) érintettjeként és földrajzi elhelyezkedése miatt Magyarország is részes abban a nemzetközi folyamatban, amelyet általánosíthatóan migrációnak lehet nevezni (Sik, 2007; Sik, 2011). Ebben a jelenségben az ország államhatárain változó intenzitással érintett számmal, de a világ valamennyi országából érkezők megjelennek és reguláris, vagy akár irreguláris módon átlépnek, az ország területén tartózkodnak, azon átutaznak (Hautzinger, 2016, 10-12.). Ezeknek a nem honos állampolgárságú személyeknek az ellenőrzését, esetükben a hatályos nemzetközi és nemzeti jogszabályi rendelkezéseken alapuló rendészeti intézkedést olyan állománynak kell végrehajtani, akik megfelelő és célzott felkészítést kaptak az országunkra is jellemző multikulturális jelenségek kezelésére (Zán, 2015, 40.).