(untitled) (Belügyi Szemle, 2019)
2007-ben az Országgyűlés széles körűen módosította a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvényt (a továbbiakban: Rtv.), elsősorban az integrációs elvárások és Magyarország teljes jogú schengeni tagsága miatt, valamint egy egységes, a közrend és a közbiztonság védelme érdekében hatékonyabban és eredményesebben fellépni képes szervezetrendszer kialakítása érdekében. Az Rtv. módosítása a jelenkor szabályozásának megfelelően a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával vált lehetségessé, a konkrét törvénymódosítás azonban ezzel alkotmánymódosítást is szükségessé tett, így az Rtv. módosításához - a szakmai szempontok figyelembevétele mellett - hosszas egyeztetésekre és számos politikai kompromisszumra is szükség volt. A fejlődési folyamatok során merült fel, egy, a rendőrség jogállami kritériumoknak megfelelő működését ellenőrző társadalmi testület - a Független Rendészeti Panasztestület (a továbbiakban: FRP) - létrehozásának az ötlete, ami így bele is került a törvényjavaslatba.