(untitled) (Belügyi Szemle, 2020)
A rendészettudomány egy meglehetősen új tudományterület, amelyet számos mű definiált már rövid története során. Gyűjtőfogalom lévén azonban problémát jelent tartalmának pontos leírása, más tudományterületektől való elhatárolása. Jelen tanulmány a terminus tisztázását a társadalmi biztonság fogalmával végzi. Kutatási módszere irodalomelemzés, amelyet a témában megjelent monográfiák és szaktanulmányok tartalomelemzésével hajt végre. Először a rendészettudomány definícióit vizsgálja, főként magyar nyelvű művek segítségével, ezután következik a biztonságpolitika, azon belül is a társadalmi biztonság kifejtése. Kutatási eredményként elmondható, hogy a rendészettudomány tartalmát – annak összetettsége miatt – meglehetősen nehéz meghatározni. További nehézséget okoz a terminus angol nyelvű fordítása, ugyanis a rendészettudomány szó csak komoly hiányoságokkal adaptálható angol nyelvre (Szikinger, 2018). Ehhez a meghatározáshoz nyújt segítséget a társadalmi biztonság fogalma, amely a szociális folyamatok, értékek, mozgalmak, jogok, intézmények, illetve a társadalomban élő egyes csoportok biztonságával foglalkozik. Jelen tanulmány amellett érvel, hogy a rendészettudomány társadalmi biztonságon belüli elhelyezése komoly segítséget nyújt tartalmának meghatározásához, illetve angol nyelvű megfeleltetéséhez is.