(untitled) (Belügyi Szemle, 2020)
Az állati viselkedést vizsgáló kutatások bebizonyították, hogy az emberre irányuló háziállat-támadások okai az ember magatartásában keresendők. A legrégebbi és legközvetlenebb állati társ, a kutya, még inkább kitett e kapcsolat ember általi alakításának. A hétköznapokban előforduló kutyatámadások közül tanulmányomban olyat mutatok be, amely ritka következményként halálesethez kapcsolódik. Kriminalisztikai szempontú elemzésem kiterjed a történtek tisztázására, a támadó állatok és rajtuk keresztül a tulajdonos azonosítására, a büntetőjogi felelősség kutatására. A kiszámíthatatlan gyakorisággal előforduló és ezért alacsony hatásfokban megelőzhető esettípus bemutatott példaügyében a nyomozó hatóság olyan módszereket alkalmazott, amelyek ötvözik a hagyományos, anyagkereszteződés elve mentén kimunkált bűnügyi technikai-szakértői szakismeretet, és a genetikai kutatások állati faj- és egyedazonosítás felé tekintő irányzata által kínált lehetőségeket. Bízom benne, hogy a leírt tapasztalatok hozzájárulnak a jövőben bekövetkező hasonló esetek hatékonyabb felderítéséhez, a bizonyítás irányának, mélységének és terjedelmének könnyebb meghatározásához.