(untitled) (Belügyi Szemle, 2020)
Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet színvonalas kiadványsorozatában jelent meg 2019-ben Bencsik Péter határrendészetet is érintő kötete. Az egységes kinézetű, egyszerű, ugyanakkor rendkívül gusztusos (amennyiben könyvről ilyen jelzőt szabad leírni) megjelenésű könyv illik a sorozatba. Ugyanaz a kellemes szürkés borító, az igényes keménytáblás védelem és az elmaradhatatlan három kis képecske teszi vonzóvá és a sorozatot gyűjtők számára keresetté az új kiadványt. A könyv találóan a Kelet és Nyugat között. Államhatárok, úti okmányok, határátlépés Magyarországon és Csehszlovákiában (1945–1989) címet kapta. Ami a rendészeti területen dolgozókat először megfogja a könyv kézbevételekor az a könyv borítóját színesítő (bár fekete-fehér) kis képek, amelyek egy-egy életképet mutatnak be az egykori magyar-csehszlovák határviszonylatban végrehajtott határforgalom-ellenőrzésekhez kapcsolódóan.