(untitled) (Belügyi Szemle, 2020)
Esetenként felröppennek ugyan szervek és szövetek illegális eladása és csempésze miatti eltűnésekkel és gyerekrablásokkal kapcsolatos hírek és álhírek Magyarországon, hivatalos forrásokból még soha nem erősítették meg, hogy ilyen bűncselekmények országunkhoz kapcsolódóan előfordultak volna. Időnként hallhatunk az egyre növekvő nemzetközi szervkereskedelemről vagy csempészetről. A Nemzeti Kriminológiai Intézet kutatási projektet bonyolított le 2017-18-ban, “Emberi szervek illegális kereskedelmével kapcsolatos bűnügyek elméleti elemzése” címmel. A kutatás célja az emberi test illegális használatával összefüggő, és azokat elősegítő egyéb bűncselekményekkel kapcsolatos büntetőeljárások jellegzetességeinek feltárása és elemzése volt. Ezen túlmenően igyekeztünk a tényállasok potenciális rendészeti problémáit, továbbá egyéb anomáliákat is feltárni, valamint a téma hazai helyzetét is bemutatni. Ennek megfelelően kutatási projektünk tárgya az emberi test illegális használatával kapcsolatos bűncselekmények kereteire, azok főbb nemzetközi és hazai szempontjaira, az ilyen esetek alapján kezdeményezett büntetőeljárások jellemzőire és az azokhoz kapcsolódó rendészeti nehézségekre összpontosított. Kutatási eredményeinknek megfelelően csak az egyértelmű, következetes és egységes szakmai törvényalkotás, és az azt segítő, megfelelő szakmai ismeretek nyújthatnak igazi védelmet az emberi test illegális felhasználása következtében indított eljárásokkal kapcsolatban. Bár a jelenlegi magyar helyzet nem tűnik aggasztónak, a törvényalkotási háttér néhány anomáliája mégis nyilvánvalóvá vált az eredményeink fényében. Az alábbi tanulmány tartalmazza és összefoglalja a kutatási projekt legfontosabb megállapításait.