(untitled) (Belügyi Szemle, 2021)
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelenlegi szervezeti felépítésében 2012 januárjától működik, a belügyminiszter irányítása alá tartozó, országos hatáskörű szervként. Közel 240 munkatársa között vannak vízügyi szakemberek, mérnökök, közgazdászok, informatikusok is, akik az általuk képviselt szakterületről hozott tudással, gyakorlattal járulnak hozzá a Főigazgatóság szerteágazó feladatainak eredményes végrehajtásához. A sokrétű tevékenységek közé tartozik többek között a regionális vízügyi igazgatóságok irányításán keresztül a felszíni vizek, vízfolyások és csatornák, vízgazdálkodási rendszerek és védművek fenntartása, üzemeltetése, a felszín alatti vízkészletekkel való gazdálkodás, a lehetséges víznyerő területek távlati ivóvízbázissá nyilvánítása, a vizek kártételei elleni védelem ellátása, számos csatornán, különböző szinten történő nemzetközi kapcsolattartás a vízvédelem, az árvízkockázat kezelésének területén. A vízügyi igazgatás speciális terület, amely nem a hagyományos értelemben vett közigazgatási egységekre, hanem a vízgyűjtőkre szerveződik. Arról, hogy milyen összetett feladatokat jelent mindez a hétköznapokban, hogyan készülnek a téli hónapokra a vízvédelem terén, valamint milyen kihívások elé állította a 2020. év és a járványhelyzet a szervezetet, kérdeztük Láng István főigazgató urat, akinek a kérdéseket Hornyik Zsuzsanna tette fel.