A vízgazdálkodás fejlesztési irányai Rio Grande do Norte és Magyarország összehasonlításával (Belügyi Szemle, 2021)
A nemzetközi együttműködés elősegíti a vízgazdálkodás fejlesztését. Sok esetben a fejlődéshez nem feltétlenül új dolgok feltalálására van szükség, hanem a világ más tájain már bevált jó gyakorlatok megtalálására és átültetésére. A tudásmegosztás javítja az elméleti tudást és segít megtalálni a megfelelő gyakorlati megoldásokat. A vízgazdálkodás fejlettségi állapotát időről-időre hasznos lehet más országokkal összevetésben megvizsgálni. Az éghajlatváltozás és a demográfiai viszonyok ráirányítják a figyelmet a vízgazdálkodásra és az együttműködés szerepére. A cikk szerzői Magyarország és Rio Grande do Norte (Brazília egyik állama) vízgazdálkodását vizsgálják és hasonlítják össze. Mindkét hely sok szempontból hasonló kihívásokkal néz szembe. A cikk fő célja, hogy javaslatokat tegyen a jövőbeni vízgazdálkodási fejlesztési irányok vonatkozásában. A kutatási eredmények ösztönözhetik a közös együttműködést az országok között, továbbá a nemzetközi projekteken való munkát. Az szerzők vizsgálták és összehasonlították a jellemző éghajlati és hidrológiai viszonyokat, a szervezeti felépítést és azokat a kihívásokat, amelyekkel a vízgazdálkodásnak szembe kell néznie.