Változó fókuszpontok a magyar vízgazdálkodás fejlődése során (Belügyi Szemle, 2021)
A hidrológiai szélsőségek megnyilvánulásának egyik legeklatánsabb színtere Magyarország. A magyar vízgazdálkodás történetének tanulmányozásából és jelen korunk vizsgálatából megmutatkozik, hogyan fejlődött a vízgazdálkodás. Az idő múlásával érzékelhető a feladatkörök változása és a rendelkezésre álló eszközök bővülése. A fejlődés során az eseti beavatkozásoktól eljutunk az összehangolt komplex tervezésig és közben megmutatkozik, hogy milyen irányban változtak a fókuszpontok. A tudományos közlemény célja, hogy feltárja honnan és hová tart a magyar vízgazdálkodás a változó körülmények függvényében. Vizsgálja Magyarország helyét és a vízgazdálkodás fejlődésében betöltött szerepét. A szerző kutatja a fejlődés irányának helyességét és a fókuszpontok változását más országokkal összevetésben. A múltbeli tapasztalatokra építve a közlemény arra keresi a választ, hogy milyen lesz a jövő vízgazdálkodása. A kutatás eredménye iránymutatást ad arra a kérdésre, hogy a magyar vízgazdálkodás hogyan tartozhat a jövő modern vízgazdálkodásának élvonalába.