Pandémia – Paradigmaváltás a büntetés-végrehajtásban. Nemzetközi kitekintés és a magyarországi jó gyakorlatok bemutatása (Belügyi Szemle, 2021)
A koronavírus-világjárvány különleges kihívás elé állította a szabadságelvonással foglalkozó intézményeket. Az Európa Tanács, az EuroPris (The European Organisation of Prison and Correctional Services) és más nemzetközi szervezetek is állást foglaltak a szabadságuktól megfosztott személyek – a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos – kezelési elveiről, illetve a büntetés-végrehajtási intézetek működési rendjéről. A magyar büntetés-végrehajtás gyorsan, hatékonyan és eredményesen intézkedett a járvány megjelenésekor. A sikeres védekezés eredményeként nem alakultak ki komolyabb gócpontok, tömeges megbetegedések. A bevezetett intézkedések, eljárásrendek és a sikeresen végrehajtott – az Operatív Törzs által koordinált – feladatellátás biztosította, hogy az intézetek, intézmények esetében a legszigorúbb elvárásoknak is megfelelő módon kerüljön megakadályozásra a járvány terjedése. Egy ilyen méretű világjárvány fejlődési lehetőségként történő felfogása magában hordozza a megújulás potenciális esélyét a büntetés-végrehajtás néhány szakterületén, valamint számos jogintézményében. Az európai börtönök között a magyar büntetés-végrehajtási szervezet koronavírus elleni védekezése a legsikeresebbek közé tartozott, a szervezet a járványügyi védekezésben önállóan, a polgári egészségügyi intézményektől függetlenül volt képes kialakítani és kezelni a saját koronavírus mintavételi rendszerét.