A kábítószer-bűnözés átalakulása az online platformok hatására (Belügyi Szemle, 2021)
A kábítószer-bűnözés számos típusa ismert már, de közös valamennyiben, hogy az elkövetői csoportok szervezett, összehangolt, több szinten működő keretek között valósítják meg. Az online platformok hatására a kábítószer-bűnözés olyan átalakuláson megy át, amely újabb és újabb kihívások elé állítja a hatóságokat. Az internet által adta lehetőségekkel a bűnözői csoportok is előszeretettel (vissza)élnek. Olyan platformok, amelyek a Dark Web, azaz a Sötét Internethez (titkos hálózati forma) kapcsolódnak egyre népszerűbbé váltak az elmúlt néhány évben, köszönhetően annak, hogy itt olyan szolgáltatások is elérhetőek, melyek a hagyományos böngészők által nem. Több ország, több éves összehangolt együttműködésére van szükség ahhoz, hogy a kibertérben sikeres felderítésre kerüljön sor. Ezt mutatja egy aktuális 2021. január 12-én közzétett EUROPOL jelentés, amely szerint az egyik legnagyobb illegális piactér, a Dark-Market esetében sikeres felszámolás történt, ami több Európai Uniós tagállam és Unión kívüli ország együttműködését igénylő sikeres felderítés volt. A koronavírus járvány okozta helyzettel szemben viszont igyekeznek továbbra is aktívak és ellenállóak lenni a szervezett bűnözői csoportok, mely az online térben nem jelent akkori kihívást, bár a kábítószer szállítási modellek változtatására szükség volt, de az elrejtési módszereikkel próbálják meg fenntartani a piac állandó körforgását. Kutatásom során arra is választ keresek, hogyan történik a bűnös vagyon felderítése és visszaszerzése hazai és nemzetközi szinten azokban az esetekben, amikor a kábítószer-bűnözés az online térben zajlik. Mi az illegálisan megszerzett bűnös vagyon útja, hogyan lehet pénzügyi profilalkotást végezni ezekben az esetekben? A kábítószer-bűncselekmények esetében olyan speciális vagyonvisszaszerzésről beszélünk, ahol nem feltétlenül van jelen sértett, vagy nagyon kevés esetben beszélhetünk sértetti szerepkörről. Tanulmányommal a kábítószer-bűnözés aktualitását kívánom megragadni az online térben, nemzetközi és hazai szinten elkövetett bűncselekmények elkövetési módszereinek detektálásával, valamint a vagyonfelderítés és vagyonvisszaszerzés jelenlegi folyamatainak feltárásával. Ezáltal a szakma számára is hasznosítható eredményekkel kívánok szolgálni.