Nemzetközi Rendészeti Figyelő IV. (Belügyi Szemle, 2021)
A rovat ezúttal a rendészeti igazgatás és a bűnüldözés több területéről villant fel nemzetközi méretekben is érdeklődést kiváltó kutatási eredményeket. Ezek sorában történeti áttekintésen keresztül, statisztika megjelenítésével ismerhetjük meg a bérgyilkosságok alakulását az Orosz Föderációban a 2003–2019 közötti időszakban. Két további recenzió a COVID–19 járvány rendészeti és közpolitikai összefüggéseit tárgyalja. Egyfelől megismerkedhetünk az Egyesült Államokban követett gyakorlattal, ami jellemezte a rendőrség járványkezelésben játszott szerepét, másfelől pedig képet kapunk a koronavírus-járványnak a környezetvédelemre és közegészségügyre gyakorolt hatásairól. Visszatérő téma a rendőrségeket sújtó korrupció, ezúttal törökországi példákon keresztül bemutatva. Új megvilágításban olvashatunk a köz- és a magánbiztonság hibridnek is nevezhető gyakorlatáról. Izgalmas téma a rendészettudomány és a gyakorlat között jelentkező vitakérdések áttekintése. Kulcskérdés, hogy a biztonság- és rendészetelmélet területén végzett tudományos kutatások egy független tudományos diszciplína keretében történhetnek, illetve társulhatnak-e más tudományágakkal is? A bűnmegelőzésnek egy sajátos területe az építészet, amelyben szempont a városi biztonság növelése a lakótelepek környezetében. Ennek érdekében várostervezők, kriminológusok és rendőrségi szakemberek együttműködésére van szükség.