Szemelvények a futballhuliganizmusról (Belügyi Szemle, 2022)
A tanulmány a futballhuliganizmus kérdéskörének összetettségét mutatja be és innovatív megoldásokra világít rá ennek kezeléséhez, továbbá hazai és nemzetközi példákon keresztül a futballhuliganizmus hátterét, a szurkolók és nézők típusait, valamint a magánbiztonság és a sportrendészet szerepét elemezi részletesen. A rendszerváltást követő évtizedekben Magyarországon a rendőrség elvesztette monopolhelyzetét, a magánbiztonság és a polgári rendfenntartás szerepe viszont előtérbe került. Napjainkban a magánbiztonság és a civil szféra szakemberei is részt vesznek a sportrendezvények kockázati besorolásának folyamatában, a szurkolói csoportok kísérésében, utaztatásában és a sportrendezvényeket követően, a szurkolói visszatartásban. Fontos megemlíteni a sportrendészetet, mint a sportigazgatás sajátos részét. Ez a szűkebben értelmezhető terület szakrendészetként egyértelműen definiálható, ahol jogszabályok sora rendezi mindazt, ami a sportrendészethez kötődik, kiegészítve a szakszövetségi szabályozásokkal, melyek a sportrendészeti nyilvántartás vezetése és a sportrendezvények biztosítása során is iránymutatásul szolgálnak. A futballhuliganizmus olyan társadalmi és sportbiztonsági probléma, amely évszázadok óta jelen van világunkban, és vélhetőleg amíg a futball létezik, számolnunk is kell vele. A futballhuligánok zárt közösséget, speciálisan strukturált szabályrendszerű szubkultúrát alkotnak, amely működésének mélyreható ismerete elengedhetetlenül szükséges sportendezvényeink biztonságnak fenntartása érdekében. Sportrendezvényeink biztosításában napjainkra pedig a folyamatok megértésére, a kommunikációra és az együttműködésre, az innovatív megoldásokra való nyitottságra helyeződik a hangsúly.