Egy dark weben elkövetett bűncselekmény felderítésének tanulságai, a nemzetközi összefogás jelentősége: Valóban nincs reális esély a dark neten elkövetett bűncselekmények elkövetőinek felderítésére? (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: Már korábban is számos, büntetőjogi és kriminalisztikai tanulságokkal bíró cikk jelent meg a Belügyi Szemlében. A régi-új rovatként újraindított „Érdekes bűncselekmények, tanulságos nyomozások” rovat több szempontból is különös és jövőbe látó gondolatként született meg a Szerkesztőség égisze alatt. Munkásságuk során maguk a szerkesztők is sok olyan jellegű eseménnyel találkoztak, amelyet később szakavatott bűnügyes kollégák vetettek papírra, és ezen esetek többségükben jó alapot szolgáltattak egy-egy leíró vagy empirikus tanulmány elkészítéséhez, amelyek hozzájárultak a leendő nyomozó kollégák felkészítéséhez, vagy éppen az adott ügy jogi szempontból történő feldolgozásához. További célként került megfogalmazásra, – hasonlóan a Belügyi Szemle korábbi lapszámai azonos című rovatában megjelent esetleírásokhoz – hogy az új rovat keretein belül megjelenő tanulmányok hasznosíthatók legyenek a büntetőjogi és kriminalisztikai szemináriumokon. Az újrainduló rovattal tehát egyfajta hiánypótló szerepet is betölteni kíván a szerző, ezzel is hozzájárulva a rendvédelmi- és a joghallgatók praxisorientáltabb felkészítéséhez.Módszertan: A tanulmány egy elemző és leíró jellegű elméleti kutatás, amely a vizsgált esetleírás dimenzióit mutatja be.Megállapítások: A szerző a tanulmány közzétételével egy olyan érdekes bűnügyet és annak felderítését ismerteti, amely a szélesebb közvélemény körében is érdeklődésre tarthat számot, de az olvasók, a kutatók, és a hallgatók is profitálhatnak az eset feldolgozásából, elemzéséből. Az új cselekmények azonosítására a társadalom, a rendőrség, a politika új szavakat, kifejezéseket alkotott:hackelés, gyermekpornográfia, phishing, dark web, adathalászás, rosszindulatú programok.Érték: Az esetleírás konkrét bűncselekményt dolgoz fel, az elkövetett cselekmények jogi megítélése és nyomozása, sikeres felderítés, valamint a levonható tanulságok figyelembevételével. Jelen tanulmányban olyan, a Büntető Törvénykönyvben nevesített magatartásokat mutat be a szerző, amelyek esetében nem feltétlenül szükséges a kibertér felhasználása, azonban a már elkövetettcselekményekből további, büntetendő magatartási formák bontakozhatnak ki.