Rendőrkiválasztás Zürichben és az egyes svájci kantonokban (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A hivatásos állományú rendőrök kiválasztása széles körben kutatott témakör, amit különböző tudományterületek eltérő aspektusban tárgyaltak. A nemzetközi kitekintéssel, így az egyes külföldi gyakorlatokkal a hazai szakirodalom csak elvétve foglalkozott. A svájci rendőrségek sajátosságainak tanulmányozása révén egyedi rendszerkép és újszerű tudásanyag állítható össze, ami kiegészíti az eddigi ismeretrendszert.Módszertan: A kutatás végrehajtása a magyar és a külföldi (angol és német nyelvű) forrásanyagok felkutatása, elemzése és szintetizálása segítségével történt.Megállapítások: A kutatás során összegyűjtött adatokból megállapítható volt, hogy a vizsgált svájci területeken a rendőrök kiválasztásának szisztémája alapjaiban megegyezik, azonban a követelmények a szolgálati és a személyzetbiztosítási érdekektől függően egyedileg változnak.Érték: A kutatás eredményei támogathatják a hazai hivatásos állományú rendőrök kiválasztásával foglalkozó gyakorló szakemberek munkáját. Emellett alapul szolgálhat a publikációban foglalt egyes részterületek mélységi kutatásához, vagy más külföldi gyakorlatokkal történő összevetéshez.