A vagyonőrök alkalmassági vizsgálatának koncepciója (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A vagyonvédelemben élőerős szolgáltatást nyújtó cégeknek évek ót a egyre nehezebb feladat a minőségi munkaerő biztosítása. A napjainkban jelentkező képzett munkaerő hiánya – toborzást és képzést tekin tve – változásra kényszeríti a vagyonvédelmi cégeket. Ebben a cikkben törekszünk betekintést nyújtani a modern vagyonvédelmi élőerő alkalmassági vizsgálatának technikájába.Módszertan: A megfelelő jelöltek felkutatásához és megszólításához toborzásra van szükség. A toborzás metodikáját az igényeknek megfelelően szükséges kialakítani. A munkakövetelmények, elvárások és munkakörök összehasonlítása saját módszertan. A munkaterületen szerzett adatkészletet használtuk a kutatás során. Tanulmányunkban a toborzást követő alkalmassági vizsgálattal kívánunk foglalkozni. Az alkalmassági vizsgálat során arról kell meggyőződnünk, hogy a jelölt valóban rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek a munkája során rá váró feladatok teljesítésére alkalmassá teszik.Megállapítások: A toborzás és képzés területén paradigmaváltásra van szükség. A vagyonvédelmi törvény nem határoz meg az egyes vagyonvédelmi feladatok tekintetében előírásokat. A vagyonvédelmi munkával kapcsolatos elvárások megfogalmazása és kialakítása a megbízók és a vagyonvédelmi cégek közös feladata. Azonban a teljesítéshez szükséges tudást, képességeket és feltételeket a vagyonvédelmi cégnek kell komplex egységgé formálnia.Érték: Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a különböző munkapozíciók másmás képességet és tudást igényelnek a jelöltektől. A toborzónak releváns információk birtokában kell lennie az általa kínált pozíciók feladatairól. Mindezen tényezők figyelembevételével kell kialakítani azt a komplex, több tényezőt is figyelembe vevő alkalmassági vizsgálatot, amely eredményes munkaerőt garantál a vagyonvédelmi szervezetnek.