Zsarolóvírusok és a No More Ransom projekt (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: Az írás célja a zsarolóvírusok kategóriáinak, főbb működési elveinek, valamint a zsarolóvírusokkal szembeni fellépés érdekében az Europol által létrehozott No More Ransom projektnek a bemutatása.Módszertan: A zsarolóvírusokkal kapcsolatos adatokat egyrészt a témában készült tanulmányok és felmérések feldolgozásával, másrészt pedig az ilyen bűncselekmények nyomozása és a nemzetközi bűnügyi együttműködés során szerzett személyes tapasztalatok útján gyűjtöttem.Megállapítások: Az utóbbi években a zsarolóvírus fertőzések száma folyamatosan nőtt, a bűnözők által alkalmazott módszerek fejlődtek, az ilyen támadásokkal okozott kár pedig minden korábbinál magasabb, ezért egyre nagyobb szükség van a No More Ransom-hoz hasonló projektekre.Érték: A tanulmány segít jobban megérteni a zsarolóvírusok működését a hazai bűnüldöző szervek nyomozói számára, és betekintést nyújt a titkosított fájlok visszaszerzésének egy lehetséges módszerébe.