A bírói ítélet börtönlelkészi szempontból történő értelmezése (Belügyi Szemle, 2022)
Cél: A bírói ítélet fontos normák érvényesítése céljával a társadalom érdekében születik. A hivatalos bírói döntés a társadalom egészének, de személyesen az elítéltnek is szóló üzenet. A börtönlelkész hivatásához tartozik, hogy lelki támogatást adjon a fogvatartottnak, hogy helyesen értse a rá mért jogi szankció üzenetét. A tanulmányban azt keressük, hogy a katolikus keresztény tanítás milyen igazodási pontokat nyújt a bírói ítélet értelmezésében.Módszertan: A szerző morálteológus, aki egy évtizede börtönlelkészi szolgálatot végez, ezért a hittudomány fényénél, annak módszerével és forrásai alapján, személyes lelkipásztori tapasztalatból is merítve keresi a választ a felvetett kérdésre.Megállapítások: A bírói ítélet magán hordozza az emberi ítéletalkotás gyarlóságait. Értéséhez és elfogadásához hozzásegít, ha azt – töredékes volta dacára is – a gondviselő Isten ránk vonatkozó terveinek összefüggésében szemléljük. Isten akaratát a lelkiismeret tárja föl minden ember lelkében – a múlt, a jelen és a jövő vonatkozásában egyaránt. A börtönlelkész a jó lelkiismeret hivatásos támogatója a jelenlét, a szavak és a szentségek által.Érték: A tanulmány gyakorlatias következtetésekre jut, melyeket azonban a szaktudományokon átívelő elmélettel alapoz meg. A bírói ítéletnek mint jogi ténynek olyan értelmezésére hív, mely a teológia rendező erejének vonzásában egy valódi tudományos szintézis lehetőségét kínálja.