Az Automatizált Határellenőrzési Rendszer működésének vizsgálata és értékelése (Belügyi Szemle, 2023)
AbsztraktCél: A tanulmány célja a magyar-ukrán (schengeni külső) határszakaszon 2021-ben végrehajtott Automatizált Határellenőrző Rendszer működési tesztelés-értékelés körülményeinek és eredményeinek bemutatása. A hangsúlyt a rendszer működési hatékonyságára fektettük.Módszertan: Dokumentum- és tartalomelemzés segítségével megvizsgáltuk a rendszer elméleti és jogi hátterét, szabályozási körülményeit, az eredmények elérése érdekében minősítési mérést hajtottunk végre, melynek alapját eszközés módszerspecifikus szempontrendszerek alkották.Megállapítások: A mérések és értékelések során megállapítottuk, hogy a határforgalom- ellenőrzésben alkalmazott humán erőforrás és az ellenőrzés végrehajtási idejének arányát illetően az automatikus határellenőrző rendszernél végrehajtott ellenőrzés hatékonyabbnak bizonyult.Érték: Az Automatizált Határellenőrző Rendszer komponenseit alkotó kioszkok és automatizált átléptető (fix) kapuk hazai tesztelésére és értékelésére schengeni szárazföldi határátkelőhelyen korábban még nem került sor, ezért e vizsgálat és az azon alapuló tanulmány egyedülálló a határrendészeti szcénában.