A nemzetközi tudományos láthatóság eszközei (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: Sasvári Péter és Urbanovics Anna könyve a tudománymetria jelenkori felhasználásának fontosságát, helyét és szerepét mutatja be ebben a kötetben. A tudománymetria bemutatásának célja egyértelműen az az ismeretterjesztés, amely a fiatal tudósoktól a professzorokig mindenkinek felhívja a figyelmét arra, hogy tudatosan és tervezetten kell alkalmazni ezt az ismeretrendszert.Módszertan: A szerzők tudománymetriai tanulmányok ismertetését és elemzését használták fel a megfogalmazott célok eléréséhez. Ezek az elemzések naprakészen és szemléletesen kerültek elkészítésre, mind tartalmilag, mind formailag.Megállapítások: A szerzőpáros egyértelműen elérte célját az aktuális publikációs rendszerek bemutatásával. Nemcsak a formai követelményrendszereket mutatták be, hanem lépésről-lépésre, logikusan felépítve mutatják be a mai korszerű publikálás legfontosabb tartalmi aspektusait is.Értékek: „A tudománymetriai elemzések készítése az egyén számára a saját kutatási területéről a 21. század informatikai eszközeivel ma már nem igényel sok időt, és nem is túl bonyolult, ugyanakkor – mint minden más – valódi hasznos kompetenciává akkor válik a kutató számára ez a tudás, ha saját tudományok teljesítményének mérése szokásává válik, nemcsak tudja, hogyan kell művelni a publikálást, hanem időről időre meg is teszi azt.” (Sasvári & Urbanovics, 2021).