A futball és a mérkőzésbiztosítás fejlődésének összefüggései a kezdetektől az 1980-as évek végéig (Belügyi Szemle, 2023)
Cél: A futball a legnépszerűbb látványsportok „királya”. Népszerűsége a sportág kialakulása óta töretlen. Fejlődését a kezdetektől napjainkig végigkíséri a biztonságra való törekvés. A szerzők biztonságtechnikai szempontú fejlődésvizsgálata arra irányul, hogy átfogó képet mutassanak az évszázadokon át tartó folyamat során foganatosított intézkedésekről és beavatkozásokról.Módszertan: A kutatásban empirikus és logikai módszereket is alkalmaztak. Kvalitatív módon tekintik át a futballmérkőzések biztosításának történeti fejlődését, tanulmányozással és a tartalom elemzésével összefüggéseket keresve a végrehajtás módja, valamint a rendelkezésre álló eszközök között, különös tekintettel a korabeli Anglia futballjára.Megállapítások: Az ókori ember sportjának biztonsága alapjaiban eltér a 19. és 20. század sportjának biztonságától mind az intézkedések, mind pedig az alkalmazott eszközök tekintetében. A futball mai formában történő kialakulását követően, az 1930–1950-es évek átmeneti időszaka után, az 1960-as évek végétől az angol futballélet körülményei világszerte meghatározók lettek. A világháborúkat követően a futballt döntően a politikai, gazdasági elvek alapján irányították. A társadalom különböző rétegeiből nagy tömegeket vonzó futballmérkőzések az azonos érdekű, egy klubért szurkoló nézők szenvedélyének alanyai váltak, melynek következtében kialakult és az 1980-as években csúcsát is elérte a futballhuliganizmus.Érték: Ez az új szurkolói jelenség a társadalom több szereplőjének is óriási, megoldatlan problémát okozott, és szükségessé tette a futballmérkőzések biztosításában az eszközök és intézkedések összehangolását.