A gyermekek által saját magukról készített online szexuális bántalmazást ábrázoló tartalmak vizsgálatával kapcsolatos kihívások (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A tanulmány általános célja, hogy elősegítse a gyermekek online szexuális viselkedésének szélesebb körű megértését azáltal, hogy feltárja azokat a főbb kihívásokat, amelyekkel a bűnüldöző szervek szembesülnek a fiatalok által készített szexuális jellegű digitális tartalmak, például fényképek, videók, chat-üzenetek vizsgálata során.Módszertan: A kutatás elsősorban tudományos szakirodalmat, szakpolitikai dokumentumokat, jogi forrásokat és statisztikai adatokat tekint át és elemez. A vizsgált területek közé tartozik a saját készítésű online szexuális gyermekbántalmazási tartalmak növekvő elterjedtsége; a gyermekek közötti kortárs kapcsolatok hatása a digitális szexuális tartalmak előállítására, valamint az, hogy az online szexuális tartalmak kereskedelmi célú létrehozása és a digitális technológiák fejlődése hogyan növeli a nyomozási feladatok komplexitását és dilemmáit.Megállapítások: A tanulmány megállapításai rávilágítanak arra, hogy a bűnüldöző szervek egyedül nem lesznek képes kezelni azokat a kihívásokat, amelyeket a gyermekek szexuális kizsákmányolásával kapcsolatos online bűncselekmények jelentenek a társadalom, és különösen a gyermekek számára. Világos szakmai iránymutatásokra van szükség ahhoz, hogy különbséget lehessen tenni a gyermekek káros és egészséges online szexuális viselkedése között, és naprakész tudásra arról, hogyan kerülhető el a gyermekek áldozattá válása.Érték: A tanulmány elősegíti a gyermekekről saját maguk által készített explicit anyagok összetett jelenségének árnyaltabb megértését, amely jelenség gyakran a kortárs kapcsolatok, az anyagi nélkülözés és a technológiai fejlődés szélesebb társadalmi kérdésköreivel függ össze. Ennek eredményeképpen remélhetőleg hatékonyabban meg lehet védeni a fiatalokat, például azáltal, hogy felismerhetővé válik a különbség a serdülők egészséges és káros online szexuális viselkedésformái között. Az erőforrások priorizálásával a hatósági beavatkozások azokra az esetekre korlátozódhatnak, amikor ezekre szükség van, elkerülve gyermekek szükségtelen kriminalizálását.