Recenzió Hohmann Balázs: Az átláthatóság értelmezése és követelményrendszere a közigazgatási hatósági eljárások tükrében című monográfiájáról (Belügyi Szemle, 2024)
Cél: A tanulmány célja Hohmann Balázs monográfiájának, valamint annak jelentőségének és aktualitásának a bemutatása, továbbá az érdeklődés felkeltése a leendő olvasók számára.Módszertan: Jelen írás a recenzált mű alapján készített ismertetés.Megállapítások: A szerző hangsúlyozza Hohmann Balázs monográfiájában többször is rögzített gondolatait, miszerint az átláthatóság jogi értelemben alkotmányos és jogállami követelmény. A monográfia olvasásakor az ezzel kapcsolatos kérdések mind megválaszolásra kerülnek, bizonyítva, hogy az átláthatóság témaköre a hatósági eljárás minden egyes mozzanatában jelen van, annak jelentősége megkérdőjelezhetetlen.Érték: A monográfia az átláthatóság kérdéskörét járja körbe a teljesség igényével. Hangsúlyozásra kerültek annak fogalmi elemei, az átláthatósággal kapcsolatos elvárások a hatósági eljárás során, annak korlátjai, illetve az azzal összefüggő joggyakorlat. Végső soron pedig empirikus kutatás keretében bizonyítja a korábban leírtakat.