Talentmenedzsment jelenléte a hierarchikus struktúrájú szervezetek mindennapjaiban egy empirikus vizsgálat eredményei alapján (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: Jelen tanulmány célja a humánerőforrás-menedzsment egyik fontos szegmensét képező talentmenedzsmentre való figyelemfelhívás, mely a hierarchikus struktúrájú szervezetek mindennapjait sem hagyja érintetlenül. A tehetségekkel való foglalkozás, az értő odafigyelés nem csupán a tehetség számára fontos, hanem az őt foglalkoztató munkáltatónak is fontosnak kell lenni.Módszertan: A vizsgált téma szakirodalmi áttekintését követően kvantitatív kutatási módszerrel, írásbeli kikérdezéssel és kérdőív eszközével került megvalósításra az empirikus kutatás. A kérdőív kitöltése önkéntes volt, anonim módon történt az adatfelvétel. A kutatási célhoz kapcsolódóan megfogalmazott hipotézisek igazolását, elvetését jellemzően egyszeres vagy többszörös feleletválasztásos kérdésekre kapott válaszok mentén vizsgálta a szerző. A kapott eredmények számítógépen végzett összesítését követően az adatok statisztikai számításokkal kerültek értékelésre, elemzésre.Megállapítások: Az empirikus felmérés eredményeiben közel azonos arányban vannak a válaszadók között azok, akik ismerik a talentmenedzsment kifejezést (55%), és azok, akik még nem hallottak róla (45%). Azok közül, akik hallottak már a kifejezésről, 31%-uk nem ismeri a szó pontos jelentését, mindössze a minta 24%-a ismeri a talentmenedzsment fogalmát és annak tartalmát is. A válaszadók mintegy 14%-ának van ismerete arra vonatkozóan, hogy a szervezetén belül van talentmenedzsment, 18% egyértelműen úgy válaszolt, hogy nincs ilyen fejlesztési irány jelenlegi munkahelyén. A megkérdezettek 67%-ának nincs tudomása saját munkahelyi tehetséggondozásról. A minta több mint a fele, 51%-a úgy véli, hogy fontos a tehetségekkel való foglakozás, és 37%-uk nagyon fontosnak tartja a humán erőforrás ezen szegmensét. 12% gondolja úgy, hogy nincs jelentősége annak, hogy a szervezeten belül a kimagasló munkavállalókkal foglalkoznak-e vagy sem.Érték: A tanulmány legfontosabb értékét az empirikus kutatás során kapott valós munkavállalói visszajelzések adják, és annak megismerése, hogy a felmérésben részt vevők munkahelyén a talentmenedzsment hogyan realizálódik a mindennapokban. A tehetséges munkavállalók humánerőforrás-menedzsment szempontjából összetett feladatot jelentenek. Az állásinterjún való sokszor kimagasló szereplésüket követően a munkáltató számára az igazi kihívást ezen tehetségek megtartása jelenti.