Kálmán Renáta: A jogklinikai módszertan : A jogklinika szerepe Magyarország és az Egyesült Államok jogászképzésében (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: Kálmán Renáta könyve a jogklinika módszertanának a jogászképzés rendszerében elfoglal helyéről, annak szükségességéről és felhasználhatósági köréről ad nagyon alapos és kompakt ismertetést. Bemutatja a módszertan történeti kialakulását, felhasználásának fontosságát, helyét és szerepét Magyarország, a visegrádi országok és az Egyesült Államok jogrendszerében.Módszertan: A szerző primer kutatási módszertanként kvantitatív (kérdőív) és kvalitatív (mélyinterjú, fókuszcsoport) technikákat alkalmaz, míg szekunder kutatási módszertanként a szakirodalom adatait dolgozza fel a desk-research módszertanával. Tekintettel arra, hogy a jogklinika módszertanának nincs kanonizált definíciója, így a szerző több, egymástól eltérő meghatározás fogalomelemzését is elvégzi.Megállapítások: A szerző egyértelműen elérte célját a jogklinika rendszerének széles körű bemutatásával. Nem csak a működési elvét érthetjük meg a módszertannak, de egy szélesebb kontextusba helyezve annak földrajzi fejlődését és jelenleg alkalmazott típusait is megismerhetjük. Választ ad azokra a kérdésekre, hogy kiknek és hogyan nyújthat többet a jog a jogklinika alkalmazásával.Érték: A jogklinika mint módszertan nem csak egy eszköz a sok közül. Ahogy Tóth Judit fogalmaz a könyv előszavában: „az emberi jogok, alapjogok önmagában még nem elég, arra is szükség van, hogy fejlesszük azokat a készségeket és attitűdöket, amelyekre az emberi jogok védelme érdekében a közös cselekvéshez szükség van, használni kell a fejünket, a szívünket és a kezüket is…” (Kálmán, 2023).