Kisebbségi nyelvvédelem a spanyol rendvédelmi szervek berkein belül, különös tekintettel Katalóniára (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: Magyarországon kevés tanulmány foglalkozik a spanyol rendvédelem felépítésével, működésével. Jelen tanulmány egyedülálló módon kisebbségi nyelvi szempontból közelíti meg a témát, amely tanulságként szolgálhat más, például a magyar határon túli kisebbségek számára.Módszertan: A tanulmány a dokumentumelemzés módszerére épül. Górcső alá kerül többek között Spanyolország Alkotmánya, Katalónia Autonómiastatútuma, valamint a nyelvi kérdés és a rendvédelem szempontjából jelentős rendeletek, jogszabályok. A tanulmány egy része a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának jelentésére támaszkodik. Vizsgálatra kerülnek még internetes cikkek, honlapok is.Megállapítások: Az állami rendőri szervek gyakran diszkriminatív módon járnak el a katalán nyelvet beszélő állampolgárokkal szemben. A katalán autonóm rendőri szervezet esetében nem jellemző a nyelvi megkülönböztetés az állampolgárok felé, viszont a szervezeten belül a katalán nyelv használatára kötelezik a tiszteket annak ellenére, hogy Katalóniában mind a spanyol, mind a katalán nyelv használata megengedett.Érték: A tanulmány értéke abban rejlik, hogy felhívja a figyelmet egy olyan jelenségre, amely megoldásra vár. A nyelvhasználattal kapcsolatos problémák nyilvánosságra hozatala lehetőséget teremt a helyzet javítására. A tanulmány révén nőhet a társadalmi tudatosság a nyelvi diszkrimináció problémájára. A tudatosság változásokat indukálhat a rendőri szervezetek működésében, illetve a nyelvhasználatra vonatkozó szabályozó mechanizmusok kialakításában. A témában kevés kutatás áll rendelkezésre, így a tanulmány új információval szolgál, és kitölthet egy olyan kutatási rést, amelyre mindeddig kevés figyelem irányult. További kutatásomban mindenképpen megvizsgálom a többi, Spanyolországban található autonóm rendvédelmi szervet, a kisebbségi nyelvhasználat szempontjából.