Gombok kabát nélkül. Az állami kriminálpolitika és demokratikus támogató stratégia tükröződése a Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiák egymáshoz viszonyulásában (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A szerző arra kíván rámutatni, hogy – átfogó nemzeti közbiztonsági stratégia híján – miként tükröződik a kormányzati kriminálpolitika és a demokratikus támogató irányítási modell által biztosított folyamatosság az elmúlt húsz év bűnmegelőzési stratégiáiban.Módszertan: A megfogalmazott célt a rendszerváltozás óta a közbiztonsági stratégia megalkotására tett kísérletek vázlatos bemutatásával, az elmúlt tizenkét év kriminálpolitikájának ismertetésével, majd a Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia összehasonlításával kívánja elérni, melyhez felhasználja a rendszerváltozás óta született stratégiákat, a hazai rendészettudomány vonatkozó eredményeit és a témához kapcsolódó jogszabályokat. Mindez kiegészül a 2024-től hatályos Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia rövid áttekintésével.Megállapítások: Az elemzett stratégiákban tetten érhető az átfogó rendészeti stratégia hiányát pótló törekvés. Az államszemléletek különbözősége és a represszív intézkedések felé tolódó kriminálpolitikai súlypont ellenére a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiákban biztosítottak a kollektív, konzultatív és kooperatív bűnmegelőzés lehetőségei. Az első Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia előremutató szándékai mellett céljait csak részben érte el, azonban a stratégiák szellemisége érezhető a rendészet, ezen belül a rendőrség működésében is. Az átfogó közbiztonsági stratégia a jövőben nem megkerülhető.Érték: A tanulmány hozzájárulhat a Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia működésének értékeléséhez, az ebből szerzett tapasztalatok az új bűnmegelőzési stratégia alkalmazása során is hasznosulhatnak.