A fegyveresen elkövetett emberrablás előfordulása Magyarországon (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány célja, hogy áttekintse és megértse, hogyan alakult a fegyveresen elkövetett emberrablás bűncselekménye az elmúlt harminc évben Magyarországon, empirikus kutatás keretében bemutatva.Módszertan: A vizsgálat során különböző statisztikai módszerek alkalmazására került sor, amelyek a Belügyminisztériumtól, az Országos Bírósági Hivataltól és Magyarország Ügyészségétől kért statisztikai adatokon alapultak. Emellett a jogszabályi háttér, illetve a releváns joggyakorlat is összevetésre került az empirikus kutatás eredményeivel.Megállapítások: Az eredmények azt mutatják, hogy bár a fegyveresen elkövetett emberrablás ritka bűncselekmény Magyarországon, ugyanakkor az elkövetők szociodemográfiai jellemzői és bűncselekményeik között számos hasonlóság figyelhető meg. Ezeket a bűncselekményeket leggyakrabban Budapesten követték el, két elkövető együttes részvételével, és befejezett bűncselekményként valósultak meg. Az elkövetők többsége magyar állampolgár, felnőtt, férfi, egyedülálló és gyermektelen személy, akik büntetlen előéletűek voltak.Érték: Az eredmények hozzájárulhatnak a fegyveresen elkövetett emberrablások előfordulásának csökkentéséhez, valamint az ilyen bűncselekmények elkövetése esetén segíthetik a nyomozó hatóságokat az esetek pontosabb megértésében és feldolgozásában. Emellett támogatást nyújthatnak a bíróságok számára e bűncselekmények elbírálásakor, elősegítve egy következetes és egységes bírói gyakorlat kialakítását.